O KÁVĚ

Zná to asi každý. Přijdete ke známým/rodině/rodičům domů a ještě než se nazujete do papučí, zazní obligátní otázka, která je nedílnou součástí snad každé návštěvy: „Rozpustné nebo turka?“ 

Pokud se Vám při této otázce ježí chlupy i na místech, kde žádné nemáte, a vážně v tu chvíli zvažujete taktický ústup směrem k automobilu, kterým jste přijeli, pak volejte sláva a tři dny se radujte – právě jste totiž dorazili do bezpečného kotviště, kde si podává ruku chuť i aroma, plnost i jemnost, kvalita i kvantita. V našem obchodě nabízíme široký sortiment těch nejkvalitnější káv pro skutečné znalce a požitkáře. Ocitáte se ve světě, jehož hymnou je zvuk mleté kávy a kde lógr je sprosté slovo.

Vítejte!

Káva! To jest nedílná součást života snad každého moderního člověka. Káva je synonymem pro energii, radost i chuť. Káva, je hýčkaným pokladem přírody. Káva je vítaným světoběžníkem. Káva je ranním douškem a prvním krokem do nového dne. Káva je inspirací pro umělce. A káva je také záminkou, na níž chlapci lákají milované dívky ke schůzkám ve dvou. Káva je zkrátka život!


Káva jako taková je plodem rostliny kávovníku, která si potrpí na stabilně vysoké teploty a roste tudíž výhradně v podmínkách tropického pásu. Dvojice obratníků Raka a Kozoroha tak s přísností Igora Hnízda rozděluje svět na oblasti, kde je možné toto „černé zlato“ pěstovat, a na ty, do nichž se musí dovážet. Mezi největší producenty kávy na světě pak nepříliš překvapivě patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Indonésie, Etiopie a Indie. Na pěstování kávy jsou dále závislé i ekonomiky Hondurasu či Ugandy.


Jednou věcí je ale kávu pěstovat a druhou ji zpracovávat. Než se zrna objeví v požadované formě doma na podšálku, musí projít celkem sedmnácti procesy, přičemž zvládnutí každého z nich je klíčové pro vytvoření oné unikátní chuti. Každé zrno současně ovlivňuje i řada vnějších faktorů, jako jsou teplota, vlhkost, čas sklizně, způsob přepravy, pražení, přípravy a konečného podání. Pro přípravu kvalitní kávy však neexistuje žádný jednotný „mustr“. Způsob zpracování a přípravy se odvíjí nejen od požadovaného výsledku, ale též od typu kávy.


V zásadě kávové plody rozlišujeme na dva druhy – Arabicu a Robustu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Rozeznat je lze již na první pohled. Zatímco zrno Robusty má téměř kulovitý tvar, Arabica je protáhlejší. Arabica má navíc jemnější, lahodnou chuť, která souvisí s nižším obsahem kofeinu. Roste ve vyšší nadmořské výšce a během dozrávání potřebuje vytrvalejší péči. Dokáže se však odměnit skutečně kvalitní chutí a není proto divu, že se právě z Arabicy připravují ty nejlepší kávy světa! Jednou z takových je například káva připravovaná z odrůdy pěstované výhradně v oblasti středoamerického Salvadoru. Na úbočích vulkanických hor, ve výšce okolo 1200 m n. m. dozrávají ta nejkvalitnější zrna, která se vyznačují plnou chutí, jemnou kyselostí a výrazným aromatem.
Na druhé straně kávového spektra pak stojí Robusta. Jak už její název napovídá, Robusta je odolnější a je tak možné ji pěstovat i bez asistence jednotky intenzivní péče. Tomu odpovídá i nižší nadmořská výška, v níž je tato odrůda pěstována. Její povahu odráží hluboce zemitá chuť. Oproti Arabice může mít Robusta až dvojnásobný obsah kofeinu. Pokud jste tedy po požití kávy schopni vyhrát cyklistický závod na rotopedu nebo si musíte měřit tepovou frekvenci seismometrem, pak víte, že jste právě okusili kvalitní robustové zrno.

 

Káva Valentini je tou pravou volbou pro Ty, kteří chtějí zkusit a zažít něco výjimečného. Je pražená ve Vídni, člověkem naprosto povolaným, který má několikaletou praxi. Kávě Valentini propůjčil jméno můj kamarád, kterého si nesmírně vážím, a i to se odráží v chuti této vybrané kávy.

 

Přeji vám nezapomenutelné okamžiky při vychutnávání svého šálku kávy.

 

                                                                                                                                                           Pavel Růžička